Gezondheidskrant Het Belang Van Limburg

Goed zien en er goed uitzien

De lente is in het land. Het ideale moment om een zonnebril aan te schaffen. Jordy, Linda en Melek namen alvast een kijkje op de webshop van de Brilba(a)r en lieten elk hun persoonlijke favoriet klaarleggen in de winkel. Vervolgens gingen ze langs in de Brilba(a)r van Hasselt voor persoonlijk advies van opticien Hilde Devalck. Hilde ziet in één oogopslag welke zonnebril bij je past en geeft je graag tips over de aanschaf van een zonnebril.

Wat zijn de zonnebriltrends voor deze zomer?

Hilde: “Onze nieuwe collectie is onlangs binnengekomen. Wat vooral opvalt, is dat de meeste zonnebrillen van deze zomer vervaardigd zijn uit kunststof of metaal, of een combinatie van de twee. Ook zonnebrillen met dubbele brug zijn hip. Verder zijn de zonnebrilmonturen met een soort van gevlamd patroon of marmerpatroon erg populair. Spiegelende glazen en de jaren ‘80-stijl komen ook opnieuw sterk op. Ten slotte blijven grotere zonnebrillen het goed doen. Daar ben ik persoonlijk erg blij mee, want grote zonnebrillen beschermen het beste tegen de zon.”

Waarmee moet je rekening houden als je een zonnebril aankoopt?

Hilde: “Het is erg belangrijk dat hij goed past op de neus, zodat hij niet begint te schuiven. Ook moeten de zonneglazen groot genoeg zijn en over een goede UV-filter beschikken om voldoende tegen de zon te beschermen. Als er een vermelding ‘UV 400’ op de zonnebril aanwezig is, ben je zeker dat je ogen goed beschermd zijn. Ook de kleur van de glazen speelt een rol. Ze hebben zowel een functionele als een esthetische functie. Grijze of groene glazen geven een vrij koel beeld, zonder kleurvervormingen. Bruine glazen zorgen ervoor dat je meer contrast waarneemt, maar het nadeel hiervan is dat de kleuren die je ziet minder natuurgetrouw zijn. Gele of oranje zijn ideaal voor skiën bij mist of nevel. Andere kleuren van zonnebrilglazen hebben eerder een esthetische functie. Het belangrijkste blijft natuurlijk dat jij je goed voelt bij de zonnebril die je draagt.”